Vaše spolehlivé vývojářské oddělení

Jak začít podnikat? 5 tipů na internetové podnikání, které může rozjet opravdu každý

12.09.2019

Chcete zjistit, jak začít podnikat bez velkých počátečních investic? Pak rozhodně čtěte dál. Seznámíte se s výhodami podnikání na internetu, objevíte, v čem začít podnikat a jaké návyky si do začátku osvojit. Na závěr vás pak čeká 5 konkrétních tipů na internetové podnikání, které může s trochou snahy a štěstí rozjet opravdu každý.

Jak začít podnikat? Využijte nekonečných možností internetu

Máte jasno v tom, že byste chtěli začít podnikat, ale vaše představy, jak to vlastně provedete, jsou zatím dost mlhavé? Být svým vlastním pánem a pracovat podle sebe je samozřejmě velmi lákavé, od snu k realizaci však vede poměrně trnitá cesta, na které většina lidí skončí ještě dříve, než pořádně začne.

Častým důvodem neúspěchu jsou finance, časová vytíženost a nebo absence dobrého nápadu. Tyto strašáky však můžete jednoduše porazit, když vsadíte na zbraně, které vám nabízí internetové podnikání. To totiž nevyžaduje velké investice do počátků, umožňuje poměrně rychlý progres a dává prostor kreativitě. Stačí jen vědět, jak takové podnikání na internetu správně rozjet.

V čem začít podnikat? Můžete hledat díru na trhu, a nebo...

Lámete si hlavu s tím, co tady ještě není, a marně pátráte po díře na trhu? Na první pohled by se mohlo zdát, že v oblasti internetového podnikání už jsou všechny dobré nápady vybrané. To však není pravda a příležitostí, jak rozjet podnikání, na vás čeká celá řada. Stačí se jen trochu zamyslet:

  • Hledejte služby nebo produkty, které zákazníci potřebují a jsou ochotni za ně zaplatit.
  • Inspirujte se příběhy zkušených podnikatelů a komunikujte s lidmi, kteří už v podnikání na internetu slaví úspěchy.
  • Zamyslete se také nad svým životem a nad tím, jak by ho vaše vlastní podnikání mohlo, případně mělo ovlivnit.
  • Vypište si také všechny své silné stránky, které byste mohli při podnikání na internetu využít.
  • Zkoumejte, jaké trable řeší lidé v okolí, a zjistěte, s jakými konkrétními problémy se obracejí přímo na vás.
  • Najděte si mentora, kterému se už internetové podnikání daří, a kontaktujte ho. Požádejte ho o konzultace nebo jen o stručnou radu.
  • Hledejte inspiraci v tom, co vás baví nebo v tom, co už umíte a ovládáte.
  • Sledujte nové trendy, co „zrovna letí“ a zjišťujte, co právě teď lidi nejvíc zajímá.
  • Pátrejte po nových trendech v zahraničí. Stává se, že chvíli trvá, než do Česka některé novinky přijdou. Buďte mezi prvními, kdo je odhalí.
  • Nečekejte, že se nápady objeví samy. Každý den si zkuste sednout a vypsat si na papír několik myšlenek, které souvisí s vaším budoucím podnikáním.

Tip: Přejděte do akce, vezměte si papír a tužku a pusťte se do plánování. Sepište si veškeré informace o vás samotných, od toho, co vás baví a v čem jste dobří až po seznam situací, ve kterých se na vás blízcí obrací s prosbou o pomoc. Inspirujte se výše zmíněnými body, ptejte se známých a pečlivě sledujte, co právě řeší lidé okolo vás. Nezapomeňte si všechno poznamenat.

Podnikání na internetu má své výhody, rozhodně však nedostanete nic zadarmo

Velkým problémem začátečníků, kteří nemají v podnikání zkušenosti, je rozhodně to, že často mají značně zkreslené představy a podnikání na internetu vidí jako zlatý důl, který jim skoro bez práce vydá všechny své poklady. Tak to ale bohužel nefunguje. Pokud chcete rozjet vlastní podnikání, určitě vám nesmí chybět základní návyky, které vám každý den pomohou pracovat efektivně a doopravdy vydělávat.

1. Myslete na work-life balanc

Když chcete začít podnikat, mohlo by se snadno stát, že veškerou svou energii budete koncentrovat jen na svůj nový projekt. To se však dá vydržet jen krátkodobě. Snažte se proto do běžných dní zařazovat krátké cvičení, meditaci nebo čtení.

Věděli jste, že na pravidelné čtení si udělá čas i Bill Gates? Podle výzkumů totiž chvilky u knížky snižují míru stresu. A to se vám v začátcích podnikání bude rozhodně hodit.

2. Ovládněte time management

Jakmile se pustíte do podnikání na internetu, dost možná zjistíte, že nestíháte vše tak, jak byste chtěli. Základem je přistupovat k času realisticky, nemít přehnaná očekávání a neklást na sebe zbytečně vysoké nároky. To by vám internetové podnikání mohlo velmi rychle znechutit. Snažte se raději zvyšovat produktivitu postupně.

Co můžete vyzkoušet?

  • Tvořte si seznamy úkolů a každému z nich přiřazujte priority.
  • Při práci pravidelně odpočívejte a dávejte si krátké přestávky.
  • Nenechte se nikým vyrušit. Vypněte si upozornění na mobilu a pořiďte třeba špunty do uší.
  • Pravidelně si zapisujte, co vám zabralo kolik času a zpětně zkuste tyto informace vyhodnocovat.

3. Neustále se vzdělávejte a inspirujte

Zkuste si najít komunity podnikatelů třeba na sociálních sítích, navštěvujte přednášky a konference nebo se pusťte do čtení článků z vašeho oboru. Vyberte si, co vám bude vyhovovat nejvíce, klíčové však je, abyste byli v obraze a neustále se, i když třeba jen virtuálně, obklopovali úspěšnými lidmi.

Teď, když víte, jak nastavit svůj mindset, přichází čas na konkrétní tipy v čem začít podnikat.

Tip č. 1: E-shop

Nápad na založení e-shopu se nabízí, jakmile se řekne „podnikání na internetu“. Můžete vybírat z množství různých technických řešení, od těch jednoduchých zdarma až po propracované obchody přímo na míru. Samotné založení e-shopu tak není vůbec složité. Mnohem komplikovanější je vymyslet celou strategii prodeje a kompletní marketingovou komunikaci. Pokud se vám to však nezdá jako příliš velké sousto a máte zajímavý nápad nebo dobrý produkt, pak směle do toho.

  1. Zjistěte, jak takový e-shop založit a které technické řešení pro váš účel zvolit.
  2. Vyvarujte se školáckým chybám a zajistěte, aby váš nově založený e-shop působil důvěryhodně.
  3. Využijte ve svůj prospěch základní pravidla prodeje.
  4. Naučte se správně komunikovat se zákazníky.

Tip: Inspirujte se příběhy úspěšných e-shopů. Nespočet jich najdete třeba na stránkách MladyPodnikatel.cz.

Tip č. 2: Dropshipping

V případě, že si na vlastní e-shop netroufáte, vyzkoušejte variantu, která vám v některých ohledech trochu usnadní práci. Díky dropshippingu můžete provozovat vlastní internetový obchod, ale nemusíte se vůbec starat o zboží a sklady. Napojíte se totiž na externí sklad dodavatele, který vyřizování objednávek zajistí za vás. Budete tak řešit primárně propagaci a zároveň vám odpadne také spousta byrokracie.

Na druhou stranu však musíte dát velký pozor na to, s kým svoje síly spojíte. Někteří dodavatelé za vás totiž nebudou řešit případné reklamace nebo vratky, u jiných zase nebudete mít možnost ovlivnit, jak je zboží zabaleno a přidat personalizované detaily, jako například loga na krabici a podobně. To vám pak může trochu komplikovat budování brandu. V neposlední řadě byste si také měli ohlídat marži a spočítat si, zda se vám takový dropshipping s vybraným dodavatelem vůbec vyplatí.

Tip: Obchodů, které fungují na tomto systému, už je plno a měli byste mít vymyšleno, čím konkrétně se od nich odlišíte.

Tip č. 3: Affiliate

Affiliate není žádná novinka, objevil se už v roce 1998 a jde o typ marketingu, který umožňuje platbu za uskutečněnou konverzi. Na jedné straně tedy stojí inzerent, který chce propagovat svou službu nebo produkt, a na straně druhé se nacházíte vy, jako jeho partner, který produkt doporučuje a získává z něj provizi. Funguje to tak, že máte svůj specifický odkaz s unikátním ID. Když na něj někdo klikne a nakoupí, provize je vaše.

Pro začátek můžete vyzkoušet zprostředkování partnera přes affiliate síť. V Česku funguje třeba Dognet.

Tip č. 4: Prodejte své znalosti

Pokud netoužíte po rozsáhlém podnikání a vydělávání statisíců, možná bude bohatě stačit, když se zaměříte na své silné stránky a zkusíte je zpeněžit. Na internetu se můžete uplatnit jako grafik, copywriter, správce sociálních sítí a nebo třeba webdesignér. Že nic z toho neumíte? S dostatkem píle a snahy se můžete doučit cokoliv, co bude potřeba. Jen počítejte s tím, že to nebude hned. Abyste své služby mohli nabídnout klientům, musíte si být jistí v kramflecích. Ze začátku je proto dobré vědět, že než se vám poradí prorazit, může to trvat klidně i rok.

Tip č. 5: Prodejte své hand-made výrobky

O prodeji vlastních výrobků na internetu sní mnoho tvůrců. A nespočet z nich se také snaží svůj sen zrealizovat a na internetu opravdu prorazit. Bohužel, jen dobrý výrobek pro úspěch nestačí. Důležité je také správné nastavení komunikace, prodeje a brandu jako takového. A právě na tom tvůrci hand-made výrobků pravidelně ztroskotávají. Pokud se tedy do tohoto typu podnikání chcete pustit, určitě si hned ze začátku promyslete, jak vlastně celou věc provedete a uvědomte si, že vystavit své zboží na aukro nebo fler a čekat, co se stane, se většinou moc nevyplatí.

Tip: Pokud marketingu nerozumíte, kontaktujte šikovného freelancera nebo rovnou agenturu. Alespoň v začátcích vám mohou s prodejem výrazně pomoci.

Nyní už víte, proč je podnikání na internetu tak specifické, a máte návod, jak do něj proniknout. Prvním krokem může být třeba to, že se vrátíte k seznamu deseti bodů k zamyšlení, vezme si k ruce papír a tužku a začněte postupně pátrat, v čem začít podnikat. Vytipování vhodné příležitosti a dobrý plán je totiž základ.

A jaký je váš názor na internetové podnikání? Podnikáte online, a nebo tuto možnost zatím jen zvažujete? Ať už jste na tom momentálně jakkoliv, podělte se s námi o vaše podnikatelské tipy v komentářích a nezapomeňte připsat, na co by podle vás začínající podnikatel nikdy neměl zapomínat.


Komentáře

avatar
dada

29.12.2019 20:11

Díky za článek

avatar
Evka

11.07.2020 07:41

Taky děkuji za článek.

avatar
František

18.08.2020 21:04

Děkuji za informace

Zanechte komentář


Facebook Nenechte si ujít žádnou novinku a sledujte nás na Facebooku.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
V pořádku Další informace

Nenašli jste co jste hledali?