Vaše spolehlivé vývojářské oddělení

Co je ERP systém? Zjistěte, jestli usnadní práci i vám

14.06.2019

Objevte možnosti, které vám nabízí systémy ERP. Čtěte, co přesně zkratka znamená, v jakých oblastech může tento podnikový systém vaši firmu posunout a proč se bez něj v dnešní době neobejde stále více organizací.

Co je to ERP – Enterprise Resource Planning?

Pojem „ERP“ je zkratkou anglického enterprise resource planning – plánování podnikových zdrojů. Stejně jako u mnoha dalších zkratek, které se v odvětví informatiky používají, není vlastně přesná definice stanovena. Vždy sice budeme hovořit o podnikovém softwaru, který má na starosti evidenci a správu dat, velikost a rozsah funkcí je však přímo závislý na typu konkrétní organizace. Zkratkou ERP mohou být označeny největší systémy, které pokrývají většinu firemních procesů i ty, které řeší pouze menší část zdrojů.

Zjednodušeně tedy jde o systémové a softwarové balíčky, které firmy a organizace používají ke každodenní správě důležitých procesů, jako je plánování operací, vedení objednávek zákazníků, evidence zásob či zpracování faktur. ERP umožní, aby každý jeho uživatel, od generálního ředitele až po fakturantku, mohl vytvářet, sdílet a využívat informace v reálném čase. Všechna data jsou shromážděna na centralizovaném a zabezpečeném úložišti, takže jsou vždy aktuální a úplná.

Díky ERP může mít každý zaměstnanec ve firmě přístup k datům, která jsou správná, aktuální a úplná.

Tip: Začínají vám excelovské tabulky přerůstat přes hlavu? Tak právě nyní je ten pravý čas pustit se do implementace ERP systému. Firemní informace rázem získají řád, všechny procesy budete moci kontrolovat v jednom systému a navíc získáte komplexní podklady pro rozhodování.

ERP řešení pokrývá:

  • výrobu
  • prodej
  • finance
  • personalistiku

Pod tyto čtyři hlavní oblasti pak spadají další činnosti, jako například nákup, plánování skladových zásob, kalkulace, marketing, HR nebo třeba účetnictví.

NEPŘEHLÉDNĚTECo je to CRM a v čem vaši firmu posune dopředu?

Nahlédněte do historie ERP

Počátky systémů, které měly firmám pomáhat s řízením důležitých procesů, sahají asi 100 let do minulosti. Tehdy měly samozřejmě jen papírovou formu, i tak však byly v některých oborech naprosto nepostradatelné a staly se standardem. V 70. a 80. letech se pak začaly využívat první softwary pro výrobní podniky – MRP a MRP II. ERP podobný tomu, který známe dnes, se objevil v 90. letech dvacátého století. Až tehdy byly počítače, paměti a komunikace rozvinuté natolik, že bylo možné takto propracovaný systém vytvořit. 

Proč by ERP systém neměl chybět v žádné firmě?

Význam ERP v dnešním obchodním světě je nepřehlédnutelný. Spojení lidí, informací a procesů z různých části firmy do jednoho společného prostředí může organizaci výrazně pomoci tím, že:

  • její vedení získá na základě informací, ke kterým má přístup v reálném čase, lepší přehled o jednotlivých činnostech,
  • je jasné, který pracovník je za co zodpovědný, jaké má k dispozici pracovní nástroje a na jaké zakázce právě pracuje,
  • umožní efektivně plánovat pracovní čas zaměstnanců na základě stávající situace a prognóz,
  • zpřehlední data a pomůže vytvářet podklady pro plánování,
  • usnadní a zefektivní práci díky snadnému přístupu k informacím,
  • poskytuje přehled o stavu zboží ve skladu,
  • zlepšuje komunikaci se zákazníky i obchodními partnery,
  • důležitá firemní data jsou chráněna kvalitním zabezpečením přístupů a dobře definovanými rolemi.

Přesná podoba ERP systému pak záleží přímo na požadavcích organizace. Je však dobré počítat s tím, že implementace komplexního softwaru uzpůsobeného potřebám společnosti je rozhodně spíše během na dlouhou trať. Nejde totiž jen o pouhou výměnu softwaru. S novým ERP systémem se ve firmě často mění i některé zásadní procesy. Může jít o aktivitu, která trvá měsíce až roky. Částečně je to dáno také tím, že ERP systém může flexibilně růst společně s firmou. Je tak stále co vylepšovat a zdokonalovat. Proto se opravdu vyplatí dát si práci s výběrem systému a věnovat dostatek prostředků na jeho správnou implementaci.

Tip: Chcete, aby implementace systému proběhla hladce? Klíčové je na samém začátku zvolit hlavní uživatele systému z řad vašich zaměstnanců, kteří budou komunikovat s implementačním týmem i se zbylými zaměstnanci vaší firmy. Zároveň by se měli podílet také na připomínkování a návrzích řešení v průběhu celého procesu.

Zajímá vás, jestli by systém ERP mohl ušetřit čas a peníze i vaší firmě? Stačí se jen zeptat. Rádi vám nastíníme možnosti a představíme výhody, které by vám toto řešení mohlo přinést.


Komentáře

Žádne komentáře

Zanechte komentář


Facebook Nenechte si ujít žádnou novinku a sledujte nás na Facebooku.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
V pořádku Další informace

Nenašli jste co jste hledali?