Vaše spolehlivé vývojářské oddělení

Jak vybrat ERP systém: Objevte tipy, které vám pomohou zvolit ten pravý

09.07.2019

Investice do informačních systémů na míru rozhodně nejsou zanedbatelnou položkou rozpočtu. Proto se opravdu vyplatí zjistit si, jak vybrat ERP systém přesně odpovídající potřebám vaší firmy. Objevte tipy, jak správně definovat firemní požadavky a položte si pět klíčových otázek, které vám s rozhodováním pomohou.

Jak vybrat ERP systém? Nejprve si ujasněte, co přesně od něj očekáváte

Při výběru vhodného ERP systému se můžete odrazit od informací volně dostupných na internetu. Dodavatelů nabízejících podnikový software pro evidenci a správu dat je však nespočet. V prvním kroku se proto zkuste soustředit na systémy, které využívají ostatní firmy fungující ve vašem oboru. Inspiraci však čerpejte výhradně u těch, které jsou svou velikostí podobné vaší firmě. Rozsáhlé podniky s mnoha odděleními totiž využívají úplně jiné systémy než menší a střední společnosti.

NEPŘEHLÉDNĚTECo je ERP systém? Zjistěte, jestli usnadní práci i vám

Definujte své požadavky na ERP systém

Už při pátrání po vhodném dodavateli je dobré alespoň zhruba tušit, jaké budete mít na váš budoucí ERP systém požadavky. Ty by měly vycházet z dlouhodobých firemních cílů.

Pokud chcete mít jistotu, že vyberete správně, sestavte tým pracovníků ze všech podnikových úseků, kterých se bude zavedení ERP systému týkat, a požádejte je, ať přesně definují své požadavky na software. Při posuzování jednotlivých možností by pak tento tým měl určit, zda jde o řešení, které jejich očekávání splňuje a je pro jejich úsek vhodné.

Pozor: O výběru ERP by nikdy neměla rozhodovat pouze jedna osoba bez dostatečných znalostí potřeb všech procesů ve firmě.

Důležité je také myslet na to, že podnikání se může časem vyvíjet a budou potřeba funkce nové. ERP systém by měl na takovéto požadavky dokázat bez problémů zareagovat. Čím přesněji jste schopni určit, jakým směrem se váš podnik bude do budoucna ubírat (například plánovaná expanze do zahraničí), tím jednodušší pro vás bude hledání a výběr nového ERP.

Tip: Nejdůležitějším kritériem pro výběr ERP by nikdy neměla být cena. Můžete si samozřejmě stanovit cenový strop, který nechcete překročit, na druhou stranu by však hlavní prioritou mělo být správné fungování softwaru a zjednodušení procesů ve firmě.

Seznamte se s nároky na implementaci

Jakmile si vytipujete potenciální dodavatele, začněte zjišťovat, jaké mají jejich systémy nároky na provoz a implementaci. Zajímat by vás měly nejen peníze, ale také čas a lidské zdroje.

Tip: Vedení firem často zapomíná, že na správnou implementaci ERP systému bude potřeba úzká spolupráce zaměstnanců firmy, kteří budou hlavní uživatelé nového informačního systému, a konzultantů dodavatele. Ta však může být poměrně časově náročná.

5 klíčových otázek, které vám pomohou s rozhodováním

  • S jakými obory má dodavatel ERP zkušenosti?
  • Patří mezi jeho zákazníky také firmy podobné velikosti jako ta vaše?
  • Je možné ERP systém napojit na software třetích stran?
  • Jaké jsou nároky na implementaci?
  • Je poskytovatel spolehlivý a má reference?

Nyní už byste měli mít představu, jak ideální ERP systém pro firmu vybrat. Vždy vycházejte z vašich požadavků a očekávání, zjišťujte jaké jsou nároky na provoz a implementaci systémů a zajímajte se, jaké má dodavatel zkušenosti a reference. S takovýmto postupem při výběru zkrátka nemůžete šlápnout vedle. Pokud si však stále nejste jisti, napište nám. Situaci s vámi probereme a rádi vám poradíme.


Komentáře

Žádne komentáře

Zanechte komentář


Facebook Nenechte si ujít žádnou novinku a sledujte nás na Facebooku.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
V pořádku Další informace

Nenašli jste co jste hledali?