Vaše spolehlivé vývojářské oddělení

Jak si založit blog? Objevte nejlepší možnosti pro firmy i jednotlivce

26.08.2019

Rádi byste tvořili zajímavý obsah a sdíleli své myšlenky, ale nevíte, jak si založit blog, aby fungoval a byl úspěšný? Základem je výběr správného místa, kde se bude váš nový blog nacházet. Zjistěte, jaké máte možnosti, a objevte, které řešení se pro vás hodí nejlépe.

Než budete řešit, JAK si založit blog, zamyslete se nejprve, PROČ ho chcete psát

Než se do tvorby blogu pustíte, měli byste si rozmyslet, co vlastně bude jeho hlavním účelem. Od tohoto rozhodnutí se totiž budou odvíjet všechny vaše další kroky. Plánujete psát jen pro zábavu na svém osobním blogu, a nebo chcete tvořit obsah podnikatelského či firemního charakteru? A jaké by mělo být vaše hlavní téma?

Tip: Sepište si své nápady na papír a vraťte se k nim za pár dní. S odstupem času si utřídíte myšlenky a budete je schopni lépe vyhodnotit.

Chcete jen deníček? Možná vám postačí vlastní blog zdarma

V případě, že plánujete jen jednodušší osobní deníček, máte několik možností. Nejjednodušší je založení blogu zdarma na platformách, které jsou přímo určeny k blogování. Takovou je třeba blogger.com od Googlu. Podobným způsobem můžete blogovat i na některých zpravodajských portálech, konkrétně třeba na blog.idnes.cz. Je to snadné, rychlé a do psaní se tak můžete pustit skoro okamžitě.

Velkou nevýhodou ale je, že váš blog vám vlastně tak úplně nepatří. Vždy se musíte podrobit podmínkám a změnám dané platformy. Může se tak třeba stát, že bude zrušena některá z funkcí nebo, že nebudete moci publikovat některé typy příspěvků.

Řešením tohoto problému by mohlo být vytvořit blog zdarma na některém z redakčních publikačních systémů. Hodně oblíbený je třeba Wordpress nebo Wix. Díky intuitivnímu ovládání můžete mít vlastní blog zdarma během chvilky. Než se však pustíte do práce, pořádně si rozmyslete, jaké funkce na webu chcete mít. Základní šablony si totiž občas s některými pluginy neporadí, a tak by se mohlo stát, že váš nový blog nebude fungovat přesně podle představ.

Pokud tedy chcete, aby všechny funkce šlapaly jako na drátkách, je asi nejlepší vydat se cestou kompromisu. Vsaďte na redakční systém, ale obraťte se na profesionála a nechte si blog upravit na míru. Nebude to sice úplně zdarma, na druhou stranu si však ušetříte čas i nervy s případnými nefunkčními pluginy.

Tip: Nepotrpíte si na dlouhé texty, ale i tak byste rádi sdíleli své názory se světem? Vsaďte na sociální sítě. Můžete využít poznámky na Facebooku nebo třeba LinkedIn Pulse. Pokud si troufáte, pusťte se rovnou do natáčení videí na youtube, vlogů.

Shrnutí:

Chcete psát pro zábavu a nemáte velké požadavky na funkce? Pokud vám nevadí, že blog nebudete vlastnit, ideální pro vás bude založení blogu zdarma na speciální platformě.

Chystáte se na psaní jednoduchého osobního blogu, ale budete se cítit lépe, když vám nebudou hrozit změny podmínek platforem pro blogery? Vytvořte si blog zdarma na jednom z redakčních systémů.

Rádi byste na svém blogu využili složitější funkce a pluginy? Vsaďte opět na redakční systém. Neexperimentujte však se šablonami zdarma. Vše totiž může fungovat, ale také nemusí. Ideální proto je se hned na začátku smířit s tím, že si připlatíte za lepší šablonu, popřípadě i služby profesionála, který vám vše nastaví a upraví blog k vaší spokojenosti.

NEPŘEHLÉDNĚTEOdhalte tajemství úspěšného webu. V čem spočívá kouzlo copywritingu?

Blog jako podnikatelský nebo firemní projekt? Bez profesionálních služeb to nepůjde

Chcete-li novým blogem posílit vaše podnikatelské aktivity, svou pozici odborníka na trhu nebo firemní brand, měl by podle toho také vypadat. Nad neplacenou variantou proto ani nepřemýšlejte.

Věděli jste, že profesní či firemní blog vám pomáhá také s budováním důvěryhodnosti? Díky kvalitním článkům, které budete publikovat, vám vaši klienti začnou více věřit a budou vás považovat za autoritu. Dejte si proto záležet nejen na blogu samotném, ale také na obsahu, který by měl být zajímavý a užitečný.

V první řadě si zjistěte, jestli na stávajícím webu máte redakční systém, do kterého se můžete přihlásit a dělat úpravy. Pokud ano, požádejte svého programátora nebo správce webu, aby vám ukázal, jak na to, případně vyladil detaily, aby blog opravdu fungoval tak, jak má.

V případě, že na vašem webu redakční systém není, bude ho potřeba nainstalovat na takzvanou subdoménu. Opět se můžete obrátit na správce webu, a nebo můžete sáhnout po externí pomoci.

Tip: Nevíte si s firemním blogem rady? Napište nám. Ověříme vaši situaci a zjistíme, jak vám můžeme pomoci.

3 tipy do blogerských začátků

Vyberte si své téma

Nikdy se nesnažte psát o všem. Vaši čtenáři budou zmatení, když na blogu najdou články týkající se mnoha nesouvisejících témat. Nebudou schopni určit, zda vás chtějí sledovat, nebo ne. Nakonec tak s největší pravděpodobností váš blog opustí.

Vsaďte na pravidelnost

Aby byl blog úspěšný, je potřeba publikovat nové články pravidelně. Počítejte s tím, že psaní zabere dost času a naplánujte si, jak budete obsah tvořit. Mohou vám s některými články pomoci zkušení copywriteři? Nebo se do všech textů pustíte svépomocí?

Nebojte se čerpat inspiraci

Klidně nahlédněte i na konkurenční blogy. Samozřejmě, neměli byste je bezhlavě kopírovat, můžete je však zkusit srovnat a zamyslet se nad tím, co se vám na nich líbí a co naopak ne. Díky tomu získáte zajímavé nápady pro své vlastní texty.

A jaký je váš názor na blogování? Využíváte řešení, která jsou dostupná zdarma, a nebo raději sázíte na jistotu v podobě blogu, který je součástí vašeho webu? Ať už u vás vyhrává jakákoliv možnost, podělte se s námi o váš názor v komentářích a nezapomeňte připsat tip na blog, který rádi sledujete.


Komentáře

Žádne komentáře

Zanechte komentář


Facebook Nenechte si ujít žádnou novinku a sledujte nás na Facebooku.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
V pořádku Další informace

Nenašli jste co jste hledali?