Vaše spolehlivé vývojářské oddělení

Co je to Git a jak ulehčí práci

02.06.2019

Git

Pokud jste se ještě nesetkali s verzovacími systémy tak je právě na čase začít. Doby kdy jsme nahrávali webové stránky na FTP a hrozilo že si přepíšeme důležité změny jsou dávno pryč. V tomto článku se dozvíte jak využívat verzovací systémy a nepřijít tak o svoji práci.

 

Git se používá ve většině softwarových firem, čím dříve se s ním naučíte pracovat tím vyšší budete mít cenu na trhu práce. Nebudete své projekty muset ukládat na flash disk nebo jiné úložiště, můžete sdílet kód mezi počítači a kooperovat v týmu více lidí. S verzovacími systémy se můžete kdykoli vrátit k původní stabilní verzi a revertovat nepovedené změny bez toho, aniž byste o svůj kód přišli.

Git a GitHub

Git je verzovací systém, který je open source DVCS (distribuovaný systém řízení verzí). Je možné ho ovládat přes příkazový řádek nebo si nainstalovat nějaké GUI pro Git. Git v podstatě ukládá celou historii projektu na všech zařízeních, kde je repozitář stažený. Naopak u SVN (subversion) je celá historie uložena pouze na jednom místě.

 

GitHub, běžně zaměňovaný s Gitem, slouží vlastně jako hosting pro repozitáře. Díky GitHubu můžeme sdílet své repozitáře s ostatními. Kdo bude mít do repozitáře přístup můžeme nastavit, repozitář na GitHubu může být veřejný nebo privátní. Další alternativou je GitLab nebo Bitbucket.

Instalace

Git poskytuje mnoho funkcí ale pro to abyste mohli začít stačí pochopit jen pár z nich. Čím více budete Git používat, tím více funkcí budete potřebovat a naučíte se je postupně. První věc kterou budete muset udělat je stáhnout Git a nainstalovat ho.

Příkazy

Než začnete používat příkazy Gitu je potřeba se přesunout do adresáře ve kterém je projekt, který chcete verzovat. Jakmile se do adresáře přesunete, můžete se pustit do využívání následujících příkazů.

 

git init

Tento příkaz vytvoří adresář .git kam bude Git ukládat všechny informace o verzovaném repozitáři. Je to první příkaz který je nutné spustit při zakládání nového projektu.

 

git config --global user.name "Vase Jmeno"

 

Takto nastavíte informace o sobě, které budou využity při každém commitu. Tento příkaz stačí spustit pouze jednou po instalaci Gitu.

 

git clone https://github.com/userName/project.git

Stáhne repozitář z GitHubu, pokud nemáte nastavené SSH klíče tak bude vyžadovat přihlášení.

 

git pull

Pokud využíváte hosting pro úložiště Git repozitáře, při využití příkazu git pull stáhnete provedené změny, které u sebe nemáte lokálně na PC.

 

git branch nazevVetve

Vytvoří novou větev s uvedeným názvem z větve, na které aktuálně jste.

 

git add nazevSouboru.pripona

NazevSouboru.pripona vyměníte za název souboru, který chcete verzovat. Tento soubor se tak přidá do tzv. “staging area”. Změny v tomto souboru bude následně možné commitovat.

 

git add .

Pokud jste ve složce, kterou chcete přidat celou a nepřidávat jednotlivě soubory pomocí předchozího příkazu, můžete využít tečku. Díky ní přidáte všechny soubory v aktuálním adresáři.

 

git add *.jpg

Jestliže chcete přidat všechny soubory v aktuálním adresáři, které mají koncovku .jpg tak můžete využít tento příkaz.

 

git status

Ukáže všechny změněné soubory. Zeleně budou zobrazené ty, které jsou v staging area a červeně ty, které nemáte v staging area.

 

git reset nazevSouboru.jpg

Odebere soubor ze staging area. Změny zůstanou stále stejné ale nebudou připravené na commit.

 

git commit -m "Popis commitu"

Uloží změny ze staging area, do popisu commitu se dává krátká zpráva jako například fix určitého bugu nebo nová feature.

 

Závěr

Doufám že Vám tento seznam poskytl základní přehled o nejpoužívanějších příkazech Gitu. Využíváte Git nebo SVN pro verzování svých projektu?





Komentáře

Žádne komentáře

Zanechte komentář


Facebook Nenechte si ujít žádnou novinku a sledujte nás na Facebooku.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
V pořádku Další informace

Nenašli jste co jste hledali?