Vaše spolehlivé vývojářské oddělení

Chcete si vytvořit jednoduchou grafiku na míru? Canva vám to umožní

18.02.2019

Pokud pracujete se sociálními sítěmi, jistě se vám občas stane, že potřebujete připravit grafiku na míru. Může jít třeba o příspěvek na Instagram nebo o úvodní fotku na Facebook. Jak si s tímto úkolem poradit svépomocí, když nemáte k dispozici grafika a neovládáte žádný speciální program? Vyzkoušejte Canvu!

Canva je poloprofesionální grafický program, který funguje online. Na jednoduché projekty si dokonce můžete stáhnout mobilní aplikaci. Vytvořit příspěvky na sociální sítě, jednoduché plakáty nebo infografiky si můžete v základní verzi programu zcela zdarma. Jedinou podmínkou je registrace.

Zorientovat se v Canvě zvládnete, i pokud jste grafikou úplně nepolíbení. Program vás totiž sám navádí. V první řadě nabízí množství předem připravených designů. Vy si je jen upravíte k obrazu svému.

Pokud nevíte kudy kam a zvládáte základy angličtiny, můžete čerpat inspiraci přímo na stránkách Canvy. K dispozici máte množství výukových cvičení a článků. Poslední velkou výhodou je, že program sám o sobě je dostupný i v češtině. To spolu s intuitivním ovládáním zaručuje, že základy Canvy ovládnete do půl hodinky.

Proč Canvu vyzkoušet?

  • Nevyžaduje instalaci, můžete s ní pracovat kdekoli, kde máte přístup k internetu.
  • Vaše práce se automaticky ukládají a můžete se k nim vracet.
  • Nabízí připravené šablony s příslušnou velikostí fotek. Nemusíte tak z hlavy vědět, jaká je ideální velikost příspěvku pro Instagram, Pinterest a jaká například pro úvodní fotku na FB.

Na co si dát pozor?

Zaměřte se hlavně na fonty. Ne všechny podporují háčky a čárky. Vybírejte proto font, který si s češtinou bude rozumět. Canva takových nabízí přes 140. V případě, že máte placenou verzi programu, můžete také nahrávat vlastní fonty. Poslední možností je diakritiku do textu dodělat. Háček například můžete nahradit malým v. Stačí správně upravit velikost a vhodně jej umístit do textu.

Připlaťte si jen to, co potřebujete

Líbí se vám nějaká fotografie či ilustrace, která není součástí základního balíčku? Nemusíte si hned aktivovat prémiový účet. Speciální prvky se dají zakoupit i po jednom. Poznáte je tak, že u nich chybí slovíčko FREE. Cena většinou vyjde na 1 $. Platba probíhá až při exportu obrázku.

Canva for work

Chcete-li Canvu používat ve větší míře, vyplatí se vám aktivovat si rozšířenou verzi. Ta je na prvních 30 dní zdarma. Pak můžete platit buď 12,95 $ měsíčně a nebo si Canvu předplatíte rovnou na celý rok. Tak získáte výhodnější cenu a program vás vyjde jen na 9.95 $ za měsíc. A jaké výhody získáte v placené verzi?

  • Pod záložkou Vaše Značka si můžete uložit prvky, které jsou typické pro váš firemní vizuál. Zvolíte si barevné palety, kombinace písem a můžete nahrát i vaše logo. Tyto prvky pak jen vkládáte do šablon. Tím nejen šetříte čas, ale hlavně zajistíte, že vaše vizuální komunikace bude jednotná.
  • Získáte přístup ke 400 000 ilustracím a fotografiím zdarma. Zkuste si spočítat, kolik peněz vás stojí fotografie z fotobanky. Možná by pro vás mohla být Canva výhodnějším řešením.
  • Otevře se vám funkce Zázračná změna velikosti. Ta se hodí v případě, že chcete publikovat jeden typ grafiky na více komunikačních kanálech. Pokud máte grafiku připravenou ve formátu A3 a rádi byste ji použili také jako úvodní fotku na Facebooku a příspěvek na Instagramu, v neplacené verzi Canvy budete muset vytvořit pro každý kanál příspěvek na míru. Zázračná změna velikosti vám ušetří práci a příspěvek jedním kliknutím převede do jiného formátu snadno a bez nevzhledného ořezání.
  • Uspořádání návrhů do složek. Plánujete-li tvořit větší množství příspěvků, jejich řazení do složek vám zpřehlední a usnadní práci.

Canva vám určitě nenahradí kompletní služby grafika. Pokud však máte tvůrčího ducha a estetické cítění, určitě stojí za to se s tímto programem naučit pracovat. Můžete tak zdarma obohatit feed na instagramu nebo vytvořit nápaditou pozvánku na svou akci. Jak možnosti Canvy využijete vy?


Komentáře

Žádne komentáře

Zanechte komentář


Facebook Nenechte si ujít žádnou novinku a sledujte nás na Facebooku.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
V pořádku Další informace

Nenašli jste co jste hledali?