Vaše spolehlivé vývojářské oddělení

3 tipy, jak vytvořit z dat smysluplný příběh

05.04.2019

Správné využívání dat získaných z webové analytiky může být klíčovou konkurenční výhodou v online podnikání. Mnoho provozovatelů internetových stránek, blogů a eshopů o síle relevantních informací tuší, ne každý je však dokáže využít ve svůj prospěch. Jak se v datech zorientovat a správně je aplikovat do praxe, jsme nastínili v článku Přetavte nicneříkající data v užitečné informace. Dnes si představíme 3 jednoduché tipy, které vám práci s daty usnadní.

 

1. Vsaďte na správný postup

Předem si ujasněte, jak s daty budete pracovat. V ideálním případě byste si ještě před tím, než začnete podnikat jakékoliv kroky, měli stanovit konkrétní cíle. Pokud nebudete vědět, na co se vlastně máte zaměřit, množství dat, které vám online svět může poskytnout, vás dočista zavalí. Jasně si tedy formulujte, čeho má vaše kampaň nebo jiná aktivita dosáhnout.

 

Zaměřte se na sběr relevantních informací. Když znáte své cíle, snadno v moři dat odhalíte a vytřídíte to, co je pro vás důležité. Dejte pozor na správnou interpretaci. Pokuste se vysvětlit, co jednotlivá data znamenají a jaká je mezi nimi spojitost. Sledujte vývoj v průběhu času, trendy i jejich odchylky.

 

Z roztříděných a zpracovaných dat vyvoďte doporučení. Vypište si návrhy, jak by bylo možné vaše aktivity zefektivnit. Zaměřte se na to, co na vaše publikum funguje. V kterou denní dobu je vaše cílová skupina nejaktivnější? A jaké typy příspěvků, emailů nebo sdělení ji zajímají nejvíce?

 

Vypracovaná doporučení pak uveďte do praxe a po určité době znova vyhodnoťte, zda vaše plány založené na získaných datech přinesly ovoce.

 

2. Mějte v datech pořádek

Množství dat, které je dostupné na internetu, je na jednu stranu výhodou. Když je však máte zpracovávat, velmi rychle zjistíte, že držíte v ruce dvousečný meč. Proto je důležité udělat si v datech pořádek hned ze začátku.

 

Vsaďte na jednoduché tabulkové procesory. Mezi nejoblíbenější patří například Excel nebo Google Tabulky. Ty vám pomohou s uspořádáním, analýzou i ukládáním dat. Navíc díky chytrým filtrům můžete data libovolně řadit. Funkce zase umožňují provádět výpočty a při změně údajů data okamžitě přepočítávat.

 

Při práci s tabulkami se vám rozhodně bude hodit funkce SUM pro zjištění součtu zadaných hodnot, AVERAGE, která si bleskově poradí s průměry a nebo COUNT, která určí, kolikrát se ve výběru objevuje zadaná hodnota.

 

3. Výsledky správně prezentujte

Pokud potřebujete výsledné informace někomu prezentovat, zamyslete se nad formou, kterou zvolíte. Pro většinu lidí je nejpochopitelnější vizuální zpracování. Přeneste proto data z tabulek do obrázků, infografik nebo grafů.

 

Jaké varianty můžete použít?

Koláčový graf

Skvěle se hodí na vyjádření procent nebo poměrů. Dejte však pozor, pokud jsou dvě části tohoto grafu podobně velké. Člověk těžko pouhým okem rozezná, která je reálně větší a celý obrázek tak trochu ztrácí výhodu vizuálního zpracování.

Sloupcový graf

Sloupcovým grafem můžete skvěle zobrazit data a údaje, které chcete mezi sebou porovnávat. Nabízí vám dokonce 3 možnosti zobrazení. Může být skupinový, skládaný a nebo 100 % skládaný. Který použijete, záleží na tom, jakou informaci chcete prezentovat.

Spojnicový graf

Spojnicové grafy se nejčastěji využívají při sledování dat v časovém úseku. Díky němu snadno odhalíte rostoucí či klesající tendence v průběhu času.

Tepelná mapa

Tepelnou mapu můžete použít například na zobrazení interakce návštěvníků na webu.

Infografika

Infografika se hodí na prezentaci složitějších a komplexních informací. Jednoduchou infografiku si můžete vytvořit třeba v aplikaci Infogram.

 

Jaké pomocníky používáte při práci s daty a informacemi vy? Napište nám své tipy do komentářů.


Komentáře

Žádne komentáře

Zanechte komentář


Facebook Nenechte si ujít žádnou novinku a sledujte nás na Facebooku.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
V pořádku Další informace

Nenašli jste co jste hledali?